- 发布时间：2023-03-25 17:02:44
I'd always wondered what the point of traveling was. If we're only going to end up back in our daily routine(日常事务) anyway, aren't we just cheating ourselves?
Sept. 27 is World Tourism Day. It also happens to be exactly three months from the day my three friends and I left for a one-week trip to the Philippines, to learn scuba diving(水肺潜水).
It wasn't the typical relaxing vacation that most people would have taken. We spent our first morning sitting in a room watching tutorial(教学的) videos, while the rest of the day we would practise what we had learned from the video with our instructor, first in the pool and then in the sea. Every day, we had to dress ourselves up in a tight diving suit and a jacket with a heavy steel tank on the back.
But somehow, the experience changed us.
For starters, it allowed us to get to know ourselves better. When we had to fully concentrate on our breathing underwater—even a little bit of difference in the amount of air we breathed—we started to realize that we had never truly “felt” ourselves breathe.
And its influence continues.
During the three months after the trip, we have visited two diving exhibitions—something we wouldn't have been interested in before—where we learned about free diving, which is diving holding your breath, without an extra supply of air. We were fascinated and signed up for free diving courses without hesitation. Just like that, we got ourselves another new hobby.
The trip also gave me the idea of documenting our underwater adventure in the form of a film. I knew nothing about filmmaking, so I decided to teach myself how to use movie-editing software. Two months later, I ended up with a pretty satisfactory 20-minute-long film, and I now can add “movie maker” to my list of achievements, next to “scuba diver”.
Six months ago, did I expect all these new experiences would be in my future? Of course not.
So while it may be true that there's no escape from our daily routine， at least by traveling we can always escape our “old self”, and maybe even pick up some new skills.
1.The main aim for the author to write this article is to (_________).
A.share her diving experience
B.describe her passion for scuba diving
C.encourage readers to learn to dive
D.explore the purpose of traveling
2. How long did the author spend in learning scuba diving?
A.About one week.
B.About two months.
C.About three months.
D.About six months.
3. During their trip to the Philippines, the author and her friends( _______).
A.enjoyed a typical relaxing vacation
B.found it easy to breathe under the sea
C.spent most of their time learning and practising diving
D.went diving in the sea right after watching tutorial videos
4. How did the trip to the Philippines influence the author?
A.She learned a lot about free diving there.
B.She developed a new hobby as well as new skills.
C.She no longer took buoyancy for granted.
D.She improved her concentration and courage.
5. What message does the author intend to tell us in the passage?
A.Traveling lets us discover a new side of ourselves.
B.Traveling is a time for adventure.
C.Traveling is a good way to relax.
D.Traveling is simply an escape from our daily routines.
【精析】D 通读全文可知，第一段第一句“I’d always wondered what the point of traveling was.”引出了主题，即作者一直想知道旅行的意义是什么，之后作者讲述了自己在菲律宾的旅行，并在最后一段总结了自己的感悟：通过旅行，我们总能忘记“旧我”，并且可能会掌握一些新技能。因此，本文是围绕“探索旅行的意义”展开论述的。故选D。
【精析】A 根据第二段第二句“…left for a one-week trip to the Philippines, to learn scuba diving.”可知，作者在菲律宾进行了一周的旅行，去学习水肺潜水。故选A。
【精析】C 根据第三段第一句“It wasn’t the typical relaxing vacation that most people would have taken.”可知，这次旅行并不像平常的旅行一样令人放松，所以A项不正确;根据第五段内容可知，作者并未提到在海底呼吸是否容易，所以B项不正确;根据第三段最后一句“Every day, we had to dress ourselves up…”可知，作者和朋友们在旅行的每一天都会穿着潜水装备学习和练习潜水，所以C项正确;根据第三段第二句“…practise what we had learned from the video with our instructor, first in the pool and then in the sea.”可知，在看过教学视频之后，作者和朋友们是先在游泳池中练习然后再到海中练习的，所以D项不正确。故选C。
【精析】B 第六段“And its influence continues.”引出下文，即讲述了这次旅行对作者的影响。根据第七段最后一句“…we got ourselves another new hobby.”和倒数第三段最后一句“…I now can add ‘movie maker’ to my list of achievements, next to ‘scuba diver’.”可知，作者培养了新的业余爱好，也掌握了一些新的技能。故选B。
【精析】A 根据上题的解析和最后一段“…by traveling we can always escape our ‘old self’, and maybe even pick up some new skills.”可推知，作者通过讲述自己旅行的经历，想要告诉读者：旅行能让人忘记“旧我”，发现自己新的一面。故选A。